• 13.04.2024

Трансплантирани пациенти от цялата страна на протест пред здравното министерство

 Трансплантирани пациенти от цялата страна на протест пред здравното министерство

Снимка: BGReporter.info

рансплантирани пациенти от цялата страна излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Причината е, че след трансформирането на клиниката по нефрология в Александровска болница в COVID отделение, не знаят къде ще бъдат лекувани. А лекарите от клиниката подадоха колективна оставка.

Пациентите са категорични, че не преобразуването на клиниката ги тревожи, а фактът, че никой не им дава конкретна информация по случая. Ето защо те са решили протестът им да бъде под формата на символичен преглед под прозорците на министъра на здравеопазването.

„Искаме достъп до самостоятелна клиника, в която да нямаме достъп до други болни и същият колектив да ни преглежда“.

заяви един от демонстрантите

Недоволството на трансплантираните пациенти е породено от реорганизацията на здравната система. Те са категорични, че това им отнема възможността за проследяване на заболяването им.

Mроф. Борис Богов, началник на Александровска болница, обяви, че не е приел оставката на началника на клиниката по нефрология и трансплантации проф. Емил Паскалев и на неговия екип.

„Създадена е организация за трансплантираните пациенти за контролните им прегледи. Нито един пациент няма да бъде върнат“.

посочи Богов

Той определи реакцията на проф. Паскалев като абдикация от пациентите.

Свързани публикации