• 13.04.2024

Топлото все по-скъпо, чакат по три седмици за климатици

 Топлото все по-скъпо, чакат по три седмици за климатици

С идването на септември прогнозите за допълнително поскъпване на някои от основните отоплителни енергоизточници в страната се потвърдиха. Нов скок при цените на пелетите и дървата за огрев буквално изпразниха складовете в Пловдив и областта. Най-сериозна е ситуацията за тези, които ще се топлят на пелети. Допреди две години цената за тон вървеше около 250-300 лева и хиляди домакинства инвестираха сериозни средства в изграждане на инсталации с радиатори, както и за камини или котели. 

В края на август тон пелети от голям склад до Стамболийски струваше 800 лева, докато десетина дни след началото на септември цената вече гони 850 лева, при това с предварително записване за доставка след поне седмица, тъй като количества не се задържат в базите за повече от ден-два. Подобна е ситуацията и при дървата за огрев, които за същия период скочиха с около 10 лева и към момента кубик под 170 лева в Пловдив е почти невъзможно да се намери. 

Потребителите на парно под тепетата също се подготвят да затягат коланите през новия отоплителен сезон, след като от първото пускане на радиаторите тази есен цената е с малко над 38% по-висока. Това значи, че за отопление на тристайно жилище от 80 кв. метра, ако през миналата година средната месечна сметката е била 250 лв., то тя ще набъбне с цели 95 лева през новия сезон.

Новата цена на парното влезе в сила от 1 юли 2022 г., когато цената на газа беше значително по-ниска. По принцип настоящата цена на парното трябва да важи до 1 юли 2023 г. Но от Асоциацията на топлофикационните дружества вече заявиха, че от 1 януари е необходимо ново поскъпване на парното от поне 60% заради повишаването на цените на газа. Може да се наложи и двойно покачване на цените на парното от 1 януари 2023 г., ако газът продължи да поскъпва, а правителството не отпусне компенсации на топлофикационните дружества. 

Свързани публикации

None found