• 19.05.2024

Тагарев призова НС да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местния вот

 Тагарев призова НС да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местния вот

Министърът на отбраната Тодор Тагарев призова Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местните избори. Той коментира, че когото в противен случай ума рискове сроковете да бъдат изпуснати.

„Ако се чака да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента. Нужно е техническо време за плащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в парламента вече одобриха купуването на БТР-ите“, добави той.

Тагарев обясни, че плащането за тази година е предвидено в Закона за бюджета, както и в рамките на прогнозната макро рамка за бюджета за следващите три години. Периодът на плащането е за пет години.

Още във втората половина на 2025 г. се очакват първите машини, а последните – първото тримесечие на 2028 г. Най-много от машините ще пристигнат през 2026 и 2027 г, каза още военният министър.

Тагарев обясни, че има искания от страна на Украйна за още военна помощ от наша страна.

Ракетите С-300, които решихме да дадем на Украйна, са малко на брой. Точната им бройка обаче е секретна информация. Става въпрос за неизправни ракети, които българската армия няма как да използва или да ремонтира, но украинската – има вариант за такова нещо. Ако се използват неизправни, те може да са опасни за военните, които ги изстрелват, каза Тагарев.

Той поясни, че може да изпратим на Украйна 100 БТР-а от бившите вътрешни войски. Там има нужда и от модерна техника, но са нужни и количества, добави Тагарев.

Министърът на отбраната каза, че Русия вади от складовете си оръжия от 60-те гони, но и те убива.

Свързани публикации