• 19.05.2024

С решение на правителството от днес ще започне реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза премиерът Денков

 С решение на правителството от днес ще започне реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза премиерът Денков

Днес, с решение на Министерския съвет, ще започне реализацията на строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

„Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация. То ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят седми блок. Срокът, който се предвижда, е 2033 година“, посочи премиерът. 

Министър-председателят уточни, че със същото решение ще започне изграждането и на осми блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Планът е двата да вървят успоредно като строителство“, уточни той. 

„Тяхната обща мощност ще бъде 2300 мегавата, с което значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените от първи до четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Освен това технологията, която е избрана за тези реактори, е уникална в света. Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие“, допълни Денков. 

Премиерът пожела успех на министъра на енергетиката Румен Радев и неговия екип, определяйки днешното решение като едно от най-важните, които ще вземе правителството в своя мандат. 

Свързани публикации

None found