• 05.03.2024

С мемориал почетоха паметта на неврокопски войвода и патриот

 С мемориал почетоха паметта на неврокопски войвода и патриот

Снимка: Дарик нюз

С откриването на скромен паметник в Гоце Делчев, където е лобното място на войводата и бивш депутат Стоян Мълчанков, патриоти от града, Петрич и Сандански почетоха паметта му. Мемориалът е близо до мястото, където Мълчанков е бил убит и където преди септемврийския преврат от 1944 г. е имало друг негов паметник.

Освен откриването на паметника, бяха представени филм и книга по повод 100 години от смъртта на войводата, предава онлайн изданието Enovina. Наследници на Мълчанков се включиха с разкази за живота и делото му в отбелязването на годишнината.

В Дома на културата беше представен документалният филм „Премълчаното за войводата Мълчанков“. Филмът е по идея на Николай Борисов, а реализацията му е дело на Ивайло Шопски.

Стоян Мълчанков е предводител на чета по време на Илинденско-Преображенското въстание. Участва и в Междусъюзническата война, а през 1919 г. е избран за депутат от Народната партия в 18-то и 19 Обикновено народно събрание. Като депутат, Мълчанков съдейства за построяване на железница, която е трябвало да достигне от Саранбей до Неврокоп. Убит е през 1920 г. на път от Неврокоп за Разложко.

В книгата си „Забравените дейци на ВМРО“ Бистра Риндова за първи път подробно изследва живота и делото на Стоян Мълчанков и цитира думите на дъщеря му Люба Ст. Мълчанкова-Бандева:

Баща ми обичаше да си приказва: Най-лесно е да убиеш неприятеля – пет лева е едно куршумче, колко му е. Това не удовлетворява човека. Ще се бориш умствено за него, да му докажеш, че си повече от него. Това е борбата.

Свързани публикации

None found