• 13.04.2024

С възстановки започнаха тържествата за Съединението в Пловдив

 С възстановки започнаха тържествата за Съединението в Пловдив

Снимка: БГНЕС

С историческа възстановка на комитет „Родолюбие“, НД „Традиция“ и самодейни състави от Пловдив и региона започнаха тържествата за 135-ата годишнина от Съединението на България. На площада бяха пресъздадени най-важните моменти от събитията на днешния ден през 1885 година – завземането на конака и арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

Стотици пловдивчани и гости гледаха възстановките:

„Този ден е важен със символиката. Всички знаем историческото му значение.“

„България не е само София, не е само Пловдив. България е всички останали села, градове, българите в чужбина, ние всичко заедно всъщност правим нашата държава, независимо кой къде се намира“.

„Силата е да бъдем единни, да бъдем българи и да носим българското в себе си“.

В 20:30 часа започна тържествената заря. Слово произнесе Румен Радев, на церемонията присъства и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Допускането на гражданите до плаща „Съедидение“ се извършва при изключителни мерки за сигурност, предава радио „Пловдив“

От чантите се вадят бутилките с вода и дезодорантите.

Хората минават през през три контролно-прускателни пункта. Предварително бе обявено, че няма да се допускат хора, носещи опасни предмети и такива в нетрезво състояние. Забранено е и използването на дронове в зоната на тържественото честване.

Свързани публикации