• 06.06.2023

С „АстраЗенека“ започна третата фаза от имунизирането срещу COVID-19

 С „АстраЗенека“ започна третата фаза от имунизирането срещу COVID-19

Снимка: Архив

В „Пирогов“ започна третата фаза от имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на „АстраЗенека“, която пристигна снощи. Сред ваксинираните ще бъдат и членове избирателите комисии и работници на длъжности от обществено значение, съобщи novini.bg.

Вчера вечерта у нас бяха доставени  28 800 дози от ваксината. Препаратът е третият, разрешен за употреба в ЕС. Това е и фирмата, от която България е поръчала най-големи количества – 4,5 милиона.

До момента това е 6-тата по ред доставка на препарат срещу COVID-19 в България. А през този месец се очаква да пристигнат още 75 хиляди бройки от ваксината  на „Пфайзер“ и 32 000 на „Модерна“.

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на „АстраЗенека“ е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от оксфордската ваксина. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на „Пфайзер“. В средата на седмицата ще получим и 6 000 дози от ваксината на „Модерна“.

Свързани публикации

None found