• 17.07.2024

Съюз на лесовъдите: Установени са 54 нарушения за шест години при сеч в планината над Карловско

 Съюз на лесовъдите: Установени са 54 нарушения за шест години при сеч в планината над Карловско

Очакваме да се проследят сигналите и данните за незаконни посегателства или неправилно извършена сеч. Това, което местните и екоорганизации подават, трябва да бъде проверено щателно, за да се разбере дали има истина в сигналите. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на лесовъдите Иван Палигоров. Той уточни, че има много начини за извършване на проверки за дейностите, които се извършват в горите, и обобщи данните от последните години.

„В района на трите села през последните 6 г. има установени 54 нарушения, които са проследени и установени. 21 от тях са, че дървесината се превозва незаконно или има недокументално издържани процедури. Останалите са дадени на прокурор, до момента продължават досъдебните производство. Общият обем на нарушенията на дървесина е 200 куб. м. Това е под 1% от обема на стоящата маса в района“, допълни още Палигоров.

Той посочи, че има 140-годишна политика на залесяване на южните склонове на Стара планина и така има какво да се сече там. А премахването на старите дървета, които представляват опасност, е наложително.

„Контрол се осъществява предварително. Лесовъдът проверява фирмата, която ще извършва сеч, той маркира насажденията, проверява по време на сечта и накрая дали е извършена по план. Водата има свойството да се събира в най-ниските места. Ако почвата под дърветата е подгизнала в деретата, когато дойде новата вода, тя ги отнася. Видяхме, че голяма част от дърветата в дворовете на хората са с корени“, добави Иван Палигоров.

Свързани публикации

None found