• 25.05.2024

Съветът за икономически анализи представя първите си проучвания в Министерския съвет

 Съветът за икономически анализи представя първите си проучвания в Министерския съвет

Снимка: BGreporter.info

Първият анализ на Съвета за икономически анализи ще бъде представен в сградата на Министерския съвет (МС). Икономическото изследване представя подробно основните факти за динамиката на регионалните икономически неравенства в България през XXI век, посочват от пресслужбата на МС.

През 21-ви век се наблюдава сериозно икономическо раздалечаване между София и околността, и останалата част на България, което превръща българската икономика в икономика „на две скорости“. Това е един от изводите от първото проучване на Съвета за икономически анализи, разпространен от Секретариата му.

Съветът беше създаден с постановление на Министерския съвет в началото на тази година, следвайки най-добрите практики от други страни. Неговата цел е да изготвя независими анализи и становища по отделни въпроси относно състоянието на българската икономика, предизвикателствата и рисковете пред нея, както и възможни политики и препоръки за решаването им.

Очаква в пресконференцията днес да участват вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, както и главният секретар на Съвета – Пламен Ненов, професор по макроикономика.

Изтояник: БТА

Свързани публикации

None found