• 30.09.2023

Стефан Янев: COVID вълната няма да отложи изборите

 Стефан Янев: COVID вълната няма да отложи изборите

Изборите са конституционно право на българските граждани и ще бъдат проведени така, както са планирани. Това обяви премиерът Стефан Янев в отговор на въпроси на граждани за развитието на COVID пандемията у нас и мерките за овладяването ѝ, съобщава bTV.

От думите му не стана ясно дали и под каква форма може да се стигне до локдаун, но той подчерта, че целта е да не се прибягва до подобни рестрикции и като стъпка в тази посока са зелените сертификати, чрез които се разширява мащабът на тестването и се ограничава достъпът до обществени места там, където заразяването е улеснено.

„Първите информации, които имаме, са, че този пик на заболеваемостта е в процес на овладяване, надявам се в следващите дни това да се потвърди. Има много по-голям обем тествани на ежедневна база – 50-60 хиляди, което дава много по-добра представа как се развива болестта“, обясни Янев.

Според него към момента 10-те хиляди COVID легла са достатъчни, но в следващите 10 дни ще се направи нужното за между 60 и 100 допълнителни интензивни легла за най-тежките случаи в страната. Той заяви, че по-голям проблем е човешкият капитал в здравната система заради изключителното претоварване на работещите в болниците.

За зеления сертификат

Той беше категоричен, че зеленият сертификат не идва след натиск отвън: „Това е световна практика, прилага се в почти всички страни в Европа и в много страни по света като начин за ограничаване на това заболяване“.

Премиерът отбеляза, че няма задължителна ваксинация, но 7-те милиарда поставени ваксини по света би трябвало да дадат по-голяма увереност на хората. В същото време, той определи като „взаимоотношения, които биха станали предмет на Главна инспекция по труда“ случаите, в които работодател изисква от служителите си да бъдат ваксинирани.

Свързани публикации

None found