• 25.05.2024

Станислав Младенов: Кирил Петков и екипът му упорито и убедено продължават да обслужват едрия капитал за сметка на малкия и среден бизнес в България

 Станислав Младенов: Кирил Петков и екипът му упорито и убедено продължават да обслужват едрия капитал за сметка на малкия и среден бизнес в България

Снимка: Пресцентър ГС на БСП

15 септември е добра дата за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК, смята експертът в Съвета по икономика на БСП – София

Две седмици са достатъчно време, за да може експертите от екипа на вицепремиера Атанас Пеканов да обобщят и да включат всички постъпили добри предложения в Плана за възстановяване и устойчивост и след това крайният вариант да го внесат в Европейската комисия. Това заяви Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към Градската организация на БСП – София. Той присъства вчера на изслушването на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов и на министъра на икономиката в служебното правителство Кирил Петков в Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

„15 септември е подходяща дата за внасянето на Плана. Изключително важно е това да се случи до две седмици. Екипът на министър Пеканов е свършил много и добра работа. Оптимизирал е Плана спрямо онова, което беше предложено от Томислав Дончев. Има съществено надграждане, по-амбициозен е. Разбира се, има още какво да се желае, не е съвършен. Но докато се опитваме да го направим съвършен, губим ценно време и щетите, които държавата и българският бизнес ще понесат, ще бъдат огромни и невъзможни за компенсиране. Затова съм напълно съгласен с думите на вицепремиера Пеканов, че добрият План е входираният План“, коментира Младенов.

След изслушването в Парламентарната комисия вчера Станислав Младенов разговаря и с министър Кирил Петков във връзка с неговото категорично настояване в Плана да залегнат много повече финансови инструменти и главно кредити за сметка на безвъзмездната финансова помощ за малкия и среден бизнес в България.

„Неотстъпчивостта на министър Петков по тази тема прави много силно впечатление. Той упорито и убедено защитава модела в полза на финансовите инструменти и създава впечатление, че искрено вярва в този подход и го смята за единствено правилен. Аз обаче категорично не мисля така. По време на изслушването в Парламентарната комисия вчера почти нямаше изказване, което да подкрепя модела на министър Петков в полза на финансовите инструменти за помощ на бизнеса за сметка на безвъзмездната помощ. Точно обратното – имаше призиви за преразглеждане на съотношението, което да бъде в полза на безвъзмездната финансова помощ. Въпреки това той не показа с нищо, че би се съобразил с тези мнения. Не мисля, че ще има чуваемост в тази посока. Кирил Петков и екипът му упорито и убедено продължават да обслужват едрия капитал. Тази политика е дясна. С нея ние от БСП няма как да се съгласим“, коментира Младенов.

Станислав Младенов адмирира надграждането на Плана за възстановяване и устойчивост в сектор „Декарбонизация“. „Идеята за промяна в концепцията и за прехвърляне на големите инвестиции за инфраструктура на ВЕИ в посока по-малки инвестиции за собствени нужди е много добра, коментира той. – Важното е обаче да бъде намерен балансът. По темата за декарбонизацията имаме абсолютно съвпадение на мнения и позиции с екипа, който изработва Плана. Радвам се, че там има чуваемост за нашите предложения“, заяви Младенов.

Свързани публикации