• 25.05.2024

Станислав Младенов: Като министър Кирил Петков не се справи с най-важната си задача – да се разплати с бизнеса

 Станислав Младенов: Като министър Кирил Петков не се справи с най-важната си задача – да се разплати с бизнеса

Снимка: Личен Архив

За 4 месеца служебният икономически министър обслужи едрия капитал, а тази политика няма нищо общо с лявото, коментира експертът в Съвета по икономика на БСП – София

Като министър на икономиката в досегашното служебно правителство Кирил Петков не се справи с най-важната си задача, а именно – да се разплати с бизнеса. Това коментира Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към Градската организация на БСП – София. Той добави, че цялата енергия на експертите в екипите на служебния министър и на директора на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ Ирена Младенова е била насочена в посока трансформиране на безвъзмездната финансова помощ в заемни инструменти в Плана за възстановяване и устойчивост. А основната им задача да се концентрират върху подпомагане на бизнеса във време на пандемия от Covid-19 е останала на заден план.

„Това беше цел №1, която си постави министър Кирил Петков при встъпването му в длъжност преди около 4 месеца. Тогава той заяви, че бързото разплащане на помощите за малкия и среден бизнес е най-важната му задача. Към днешна дата все още не е започнало изплащането на помощи, за които кандидатстваха малките предприятия с оборот над 500 000 лева в началото на годината. Не е стартирал и процесът по наддоговаряне с дружествата в резервния списък. Това са силно притеснителни факти. Свидетели сме на поредното забавяне от страна на екипа на Министерство на икономиката, което очевидно за 4 месеца не показа нов подход в работата си, с каквато заявка встъпи в длъжност“, каза експертът.

Младенов добави, че все още не е завършено и изплащането на всички средства по процедурата за средните предприятия, които кандидатстваха за помощи още през лятото на 2020 година. „Минаха 13-14 месеца, а бизнесът не си е получил парите. Това е срам“, заяви той. 

„Показател е за липса на капацитет и иновативен подход в администрирането на самата процедура по предоставяне на безвъзмездни помощи. Мисля, че в новите средства, които са заложени за подкрепа на бизнеса, мярката „60:40″ трябва да бъде оптимизирана. Има едни бързи процедури за ликвидност с опростени разходи, към които е добре да се насочи новият министър на икономиката и екипът й. Защото вече има фирми, които срещат много сериозни затруднения и са на ръба на оцеляването. В последните дни от различни места чувам да се говори за подем на икономиката, но никой не споменава един изключително важен факт – цената на суровините се е повишила с над 100%“, добави още Младенов.

Според експерта на БСП – София, с работата си като министър на икономиката в служебното правителство през последните 4 месеца Кирил Петков е обслужил едрия капитал. „Неговите действия нямат нищо общо с лявата политика. Не зная какъв политически проект смята да прави. Може би партия-кентавър – главата ще гледа наляво, тялото ще изпълнява десни политики…“, заяви още той.

Станислав Младенов е категоричен, че 46-ият парламент има огромна вина за забавеното внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. „Народните представители впрегнаха целия обществен ресурс, за да постигат лични и партийни интереси, вместо да помислят за българския народ. А можеха да вземат стратегическо решение кога и как да бъде сложен край на така наречената „кафява“ енергия в България. Защото именно тя се оказа една от най-големите пречки за внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Далеч по-далновидно и практично щеше да бъде, ако народните представители бяха организирали сериозен обществен и политически дебат по темата, който да улесни реализацията на Плана. Към днешна дата вицепремиерът Атанас Пеканов и неговият екип са заложници на този нерешен проблем. Със сигурност те трябва да внесат Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, но след това редовен кабинет ще трябва да вземе решение за „кафявата“ енергия“, коментира Станислав Младенов.

Свързани публикации

None found