• 29.09.2022

Станислав Младенов: Кабинетът е длъжен да стартира процедурите по Плана за възстановяване веднага след одобрението му

 Станислав Младенов: Кабинетът е длъжен да стартира процедурите по Плана за възстановяване веднага след одобрението му

Засекретяването на последните промени по Плана за възстановяване и устойчивост е притеснителен факт. Това заяви Станислав Младенов, експерт в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание и на Съвета по икономика към Градския съвет на БСП – София.

„И в петък по време на парламентарния контрол министърът на финансите Асен Василев отказа да отговаря конкретно на поставените въпроси за Плана за възстановяване и устойчивост. А щеше да бъде добре да съобщи в цифри какво финално е записано в документа по отношение на съотношението между финансовите инструменти и безвъзмездната помощ за българския бизнес, коментира Станислав Младенов. – Планът за възстановяване и устойчивост не може да бъде секретен документ, той не е държавна тайна. Точно обратното, той е публичен и по него трябва да има широко обществено съгласие“.

Станислав Младенов е категоричен, че работата по прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да започне още на 16-ти март, ако на 15-ти той получи одобрение от Европейската комисия. „Кабинетът е длъжен да го направи. Изключително важно е веднага да започнат процедурите за технологична модернизация, каза той. – Това ще позволи в българската икономика максимално бързо да влязат нови ресурси. А бизнесът ще може да мине на по-високо технологично ниво и да повиши производителността си. Това е жизненоважно в ситуация на сериозна икономическа криза, в която се намираме в момента. Също така, има процедури, свързани с фишовете за индустриалните зони, за инфраструктурата и строително-монтажните работи, които изискват по-дълъг период за реализация. При тях се изискват обществени поръчки. Както е известно, те подлежат на обжалване, някои дори на обвинителни процедури, което сериозно удължава периода“.   

„Това ще позволи на българския бизнес веднага да се възползва от плащанията, обясни той. – Както е известно, те са два пъти в годината – в средата и в края й.

подчерта той.

Според Младенов, ако предварителните процедури бъдат започнати веднага след одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост, това ще позволи в края на май да бъдат стартирани същинските процедури. Така през лятото те ще бъдат запълнени и след задължителните оценки, които биха отнели около 3 месеца, в края на годината вече ще има възможност да бъдат подписвани договори.

Затова е толкова важно да не губим време сега. Има държави, които получават средства още от септември миналата година, а ние сериозно изоставаме. И това се отразява жестоко на бизнеса. Предизвикателствата на новите реалности, породени от пандемията, а сега и от войната, водят до много сериозни последици за икономиките на всички държави в Европа“.

В тази връзка Станислав Младенов смята, че трябва вече да се мисли и за съвсем нов План за възстановяване на европейските държави след войната в Украйна. Според него, той трябва да е свързан с последиците от войната и борбата с негативните икономически ефекти, породени от кризата и санкциите, които Европа наложи на Русия. 

„Този въпрос ще бъде актуален след приключване на военната криза и справянето с проблема с бежанците, но трябва да мислим за него от сега, коментира Младенов. – Доброто и умно управление изисква предвидимост, прогнозиране и планиране. И обхваща не само хуманитарната част на проблема, който е най-важен, но и икономическото възстановяване на държавите след всичките тези процеси. Точно това отличава добрите управленци от просто пребиваващите в управлението“.

Свързани публикации

None found