• 25.05.2024

Спeциалисти по медицински грижи на протест пред Здравното министерство

 Спeциалисти по медицински грижи на протест пред Здравното министерство

Снимка: BGreportrer.info

Протест на специалистите по медицински грижи ще се проведе пред Здравното министерство. Той е организиран от Синдиката на българските медицински специалисти, съобщава БНР. 

Няколко са основните искания на специалистите по здравни грижи. А именно – заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв. Искат с наредба да се определи къде и колко сестри има нужда. Според тях една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти.

„Нищо не се случва от години в сектора. Затова отново се обръщаме към поредния министър на здравеопазването основно по това, че Колективните трудови договори не са задължителни и каквото и да договорим, може да не се изпълни…“, каза в „Преди всчки“ Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти. 

По думите на Илиева от 10 месеца те се опитват в МБАЛ Бургас да договорят по-добро заплащане, но работодателят не е задължен да разпише КТД. Там преговорите са проформа и няма подобрение за работещите там. 

„Основните заплати в МБАЛ Бургас на сестрите са 850 лв, срещу 8000 лв. заплата на месец на директора на болницата“, каза още пред БНР Илиева.

Сред исканията им е промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите.

Свързани публикации