• 21.03.2023

Спешна помощ: Пациенти крият COVID симптоми и подлагат на риск екипите

 Спешна помощ: Пациенти крият COVID симптоми и подлагат на риск екипите

Снимка: BGReporter

Петима лекари от Спешна помощ – София са диагностицирани с COVID-19

Всекидневно между 15 и 20 екипа на Спешна помощ работят в столицата, което е крайно недостатъчно. За населението на София по стандарт се изискват минимум 80 екипа, това съобщи говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска, съобщава сайта news.bg.

„Всички лекари полагат извънреден труд. Работят в абсолютно организация. Идват и помагат да работните смени. Взимат се всички мерки за безопасност. Спешна помощ е първата линия на първата линия“

коментира тя.

Не липсват обаждания от пациенти, които крият COVID симптоми, което подлага на риск екипите.

„Много често гражданите не ни казват истината – съзнателно или не“

заявиха още от „Пирогов“.

Голяма част от болничните легла, определени за пациенти с COVID в столицата, вече са изчерпани. Това допълнително забавя екипите, които са в постоянна връзка с центъра за триаж на пациенти, който започна да работи от началото на септември в Инфекциозна болница. Докато линейката пристигне в болница със свободни легла за пациенти с коронавирус, се случва мястото вече да е заето.

„Това също ни затруднява, защото всяко ходене от болница на болница с пациента вътре е време… И вчера се случи с наш екип – от 9.00 часа сутринта успя да хоспитализира пациента едва в 13.30 часа. Този екип и тази линейка бяха извън възможността да се отзовават на сигнали“, призна Сунгарска.

Тя подчерта, че рискът от дефицит на лекари е голям.

Свързани публикации