• 23.06.2024

Специализанти работят като доброволци в Covid отделението на Пета градска в София

 Специализанти работят като доброволци в Covid отделението на Пета градска в София

Снимка: Евелина Стоянова

30 са пациентите с положителен резултат, настанени към настоящия момент в лечебното заведение.

11 лекари специализанти от различни специалности работят доброволно и дават 24-часови дежурства в Covid отделението на Пета градска болница в София от началото на пандемията, информира БНР.

Осем лекари, от които четирима специализанти, осем медицински сестри и осем санитари полагат денонощна грижа за болните. За екипа на болницата е изключително важно, че специализантите се включват доброволно и дават своя важен принос за борбата с пандемията.

Д-р Борил Петров, ръководител на общинската Пета градска болница, призова всички специализанти, стажант лекари – 6 курс, медицински сестри, които са завършили трети курс на своето обучение, да преодолеят своите притеснения и страхове и да дадат приноса си в борбата с Covid-19.

Д-р Михаил Тодоров е един от първите доброволци, той е специализант в отделението по ендокринология:

„Отделението има само няколко свободни места. Колегите правят всичко по силите си, за да помогнат на всеки един пациент, който е постъпил при нас“.

Д-р Светослав Стоянов, специализант в хирургично отделение:

„Това е заболяване в глобален мащаб, постоянно се променя. Опасното при него е, че може да бъде изключително непредсказуемо, усложненията изключително тежки, влошаването мълниеносно. Когато се изчерпи капацитетът на един организъм, дори лекарите с всичките постижения на модерната медицина не можем да предотвратим процеса. Тази пандемия изисква всеки един да се включи“.

Сред доброволците са и д-р Гергана Димова, специализант по гинекология; д-р Иванка Илиева, специализант по хирургия; д-р Гергана Тодорова, лекар специализант, която дава дежурства два месеца, въпреки че е с малко дете.

Д-р Борил Петров посочи, че болницата ще направи всичко възможно за увеличаване на броя на леглата и на екипите, които да работят в Covid отделението. Той поясни, че при заразените лекари от лечебното заведение, установени досега, не е имало тежки случаи.

Свързани публикации