• 27.02.2024

Спасиха парк „Бачиново“ в Благоевград от застрояване

 Спасиха парк „Бачиново“ в Благоевград от застрояване

Снимка: БНР

Върховен административен съд отхвърли жалбата на „Универсал Строй Консулт“ срещу мораториума за застрояване на паркове и зелени площи в Благоевград.

Определението на върховните магистрати не подлежи на обжалване и реално потвърждава решението на Административен съд-Благоевград, който вече забрани на фирмата, близка до властта в града, да бетонира обичания от благоевградчани парк Бачиново“, като издигне на площ от над 18 декара затворен комплекс от жилищни сгради, спа център, басейни, кортове и други екстри.

На 29 май в ОбС единодушно бе гласуван мораториума за издаване на строителни планове в зелените площи на Благоевград, предава онлайн изданието Enovina.

Апетитът на дружеството е от 10 години. Първоначално интересите им накърни екскметът Атанас Камбитов, който отказа издаването на разрешително за строеж.

Преди няколко месеца строителният бос Георги Ганджов се задейства отново и получи благословията на градоначалника Румен Томов за промени в Общия устройствен план и на шефа на РИОСВ Ангел Георгиев. На страната на ОбС застана единствено Басейнова дирекция-Благоевград. Директорът Момчил Пашов изпрати писмо до РИОСВ и Общината, в което подробно посочи, че почти цялата част от имота, който „Универсал Строй Консулт“ искат да застроят, попада в рисков район от наводнения, предви отстоянието от река Бистрица. 

Универсал Строй Консулт“ се сдоби с терена в Бачиново след скандална заменка. Тримата строителни предприемачи са съдружници в стария мол „Възраждане“ заедно с Марияна Добрева, сестрата на БСП депутата Кирил Добрев, Валери Гюров и Ангел Гераксиев, бивш председател на ОбС – Гоце Делчев.

Свързани публикации

None found