• 19.05.2024

Социалистите в Плевен: Пренареждането на листата е прецедент и нарушава Устава на БСП

 Социалистите в Плевен: Пренареждането на листата е прецедент и нарушава Устава на БСП

Снимка: BGReporter.infо

“Скъпи приятели, без никакви основания листата на БСП в Плевен е пренаредена служебно от Изпълнителното бюро в София. Поставен съм на четвърто място, въпреки че събрах най-много гласове в Областния съвет. За мен е най-важна подкрепата на хората, живеещи и работещи в Плевенска област! С преференция 104 всички заедно ще възвърнем справедливостта! Вярвам в общия ни успех! Нека бъдем добри и отдадени на благородни каузи в името на един по-добър живот!”, написа Илиян Йончев от БСП Плевен във фейсбук.

Пренареждането на листата от председателя на партията Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро е прецедент в последните десетилетия за област Плевен и БСП. С това си действие Нинова демонстрира негативното си отношение към плевенската организация и демотивира много социалисти. – това се казва в изпратена, лично до Корнелия Нинова и НС на БСП, позиция на Областния съвет на левицата в Плевен.

Повод за позицията е разместването на листата за Плевен лично от Нинова. На своята конференция социалистите в Плевен избраха на второ място Илиян Йончев, вместо това Корнелия Нинова представи пред НС на БСП листа, в която на второ място тя е поставила бившия депутат Стефан Бурджев. На местата, на които плевенските социалисти са избрали представители на МО в БСП Плевен, са поставени хора, които нямат нито една номинация от организациите. Оказва се, че с определянето на водача, пренареждането на 2-рото място и определеното 3-място за коалиционен партньор или гражданска квота, Корнелия Нинова еднолично е решила кои хора ще заемат първите 3 места в листата за област Плевен.

„Плевенската организация на БСП е постигала винаги от най-добрите резултати във всички видове избори. Днес 15% от кметовете на БСП в България са от нашата област! Имаме голям брой общински съветници и председатели на общински съвети, а на парламентарни избори никога не сме били с по-малко от трима народни представители до настоящата 2021 година.“ – се казва още в позицията. Според плевенските социалисти с тези си действия се нарушава Устава на БСП и се обезличават решенията на заседанието на Областния съвет, проведено на 03.10.2021 г. в град Плевен, както и на конференциите, проведени в 11-те общини в областта.

„Подредената от нас листа е демократичен израз на волята на партийните членове. Подмяната на волята на мнозинството, с диктата на един, противоречи не само на устава, но и на ценностите и идеите, в името на които ние искаме да променим управлението и България. Не може да преодолеем режима на Бойко Борисов, ако и в нашата партия има председател, който си служи със същите диктаторски методи. За да възстановим демокрацията в държавата, първо трябва да възстановим демокрацията в партията!“ – се казва още в изпратения документ.

От Областния съвет призовават всички членове и симпатизанти на левицата да подкрепят кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, „въпреки авторитарната политика на Корнелия Нинова“

Свързани публикации