• 31.01.2023

(СНИМКИ) Спипаха 2 тона канабис в камион на ГКПП Дунав мост – Видин

 (СНИМКИ) Спипаха 2 тона канабис в камион на ГКПП Дунав мост – Видин

Снимка: Апелативна прокуратура София

Два тона канабис са открити в камион на ГКПП Дунав мост – Видин, съобщават от Апелативна прокуратура София.

Около 16 ч. на 16.12.2020 г. митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика – Дунавска“ в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ спрели за проверка, в района на ГКПП Дунав мост – Видин, товарен автомобил с българска регистрация. Камионът се движел от България за Белгия, като в придружаващите документи било посочено превозване на около 2000 кг коноп за влакна.

Снимка: Апелативна прокуратура София

Представено е било разрешение, издадено от Министерство на земеделието, горите и храните на фирмата–изпращач за отглеждане на коноп за влакна, със съдържание под 0,2 % тетрахидроканабинол.

Митническите служители са извършили физически оглед на кашоните и установили, че растенията са със съцветия. Взети са били представителни проби за изследване в Централната митническа лаборатория.

Снимка: Апелативна прокуратура София

При лабораторната експертиза е било констатирано, че съцветията съдържат около 0,5 % активно наркотично вещество тетрахидроканабинол. Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, конопът с тази стойност на ТНС попада под забраната за износ, транзит, пренасяне и превозване на наркотични вещества.

Снимка: Апелативна прокуратура София

За случая е било образувано досъдебно производство и уведомена Окръжна прокуратура – Видин.

Водачите на товарния автомобил, които са български граждани, са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за определяне на мярката им за неотлонение „задържане под стража“.

Свързани публикации

None found