• 19.05.2024

(СНИМКИ) Петима са обвинени за незаконно производство, държане и продажба на огнестрелни оръжия

 (СНИМКИ) Петима са обвинени за незаконно производство, държане и продажба на огнестрелни оръжия

Снимка: пресцентър на МВР

Операцията по задържането им е проведена от служители на Сектор „БОП“- Стара Загора под надзора на Специализираната прокуратура

Снимка: пресцентър на МВР

Петимата са задържани при специализирана полицейска операция, проведена на 6 ноември. В хода й са извършени претърсвания на адреси, автомобили и служебно помещение в оръжеен завод, ползвано от двама от обвинените. Намерени и иззети са годни за стрелба огнестрелни оръжия, в т.ч. полуавтоматични пушки 7,62 мм със заглушители и оптични прибори, изработени с части за ловни карабини, пистолети „Макаров“ със заглушители и др.


В жилището на един от обвинените в с. Черганово, обл. Стара Загора, е открита работилница, оборудвана с металообработващи машини и техника за прецизна обработка на детайли.

Снимка: пресцентър на МВР

В помещението са намерени и иззети голям брой цеви и части за дългоцевни оръжия и пистолети, оптични прибори, заготовки за заглушители, голямо количество боеприпаси с различен калибър. В бунгало в с. Горно Черновище, ползвано от друг участник в групата, е намерен 9 мм пистолет с демонтирана цев, в процес на преправяне.

Снимка: пресцентър на МВР

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2020 г. Установява се дали и как двамата работници в оръжейния завод са изнасяли нелегално части, които в последствие са били сглобявани или влагани в пушки и пистолети. Върху част от цевите и прикладите на намерените оръжия личат надписи и производствени номера. Готовата продукция групата предлагала на клиенти в региона.

Снимка: пресцентър на МВР

С постановления на наблюдаващия прокурор на четирима от обвинените е наложено задържане до 72 часа. На 9 ноември Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане на определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях. На петия обвиняем е определена мярка „парична гаранция“, съобразно здравословното му състояние.

Свързани публикации

None found