• 20.07.2024

(СНИМКИ) Криминалисти на ГДНП и колегите им от ОДМВР-Стара Загора задържаха трима мъже за иманярство

 (СНИМКИ) Криминалисти на ГДНП и колегите им от ОДМВР-Стара Загора задържаха трима мъже за иманярство

Снимка: пресцентър на МВР

Действията са проведени под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора, която извършва разследване по досъдебни производства за иманярство и държане на предмети с белезите на културно-исторически ценности

Снимка: пресцентър на МВР

Множество монети, оръжие и предмети – с видими белези на кулкурно-исторически ценности, и металдетектори са открити при операция на служители от ГД “Национална полиция“ и ОДМВР-Стара Загора. Действията са проведени на 11 ноември на територията на община Казанлък, под надзора на Окръжната прокуратура.

При предприетото претърсване в дома на 55-годишен жител на Казанлък криминалистите намерили 3 металдетектора, йонен детектанализатор и множество старинни монети от тракийската, римската и византийската епохи. От друг адрес в града, собственост на 68-годишен, са иззети още 7 саморъчно изработени металдетектора, 3 старинни монети от тракийската епоха и мобилен телефон с 2 СИМ-карти, съотносими към извършваната незаконна дейност. Още един металдетектор,  средновековна монета, острие от средновековно оръжие и керамичен съд от тракийската епоха са открити и при претърсване на дома на 61-годишен жител на Шейново.

По случая са образувани три досъдебни производства по чл. 278 , ал. 6 от НК и чл. 277а, ал. 7 от НК за незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, чрез използване на специални технически средства, държане на монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност. По досъдебните производства предстои да бъде назначена експертиза и на иззетото количество предмети. Работата  по доказването на цялостната престъпна дейност на тримата задържани продължава под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Снимка: пресцентър на МВР

Свързани публикации

None found