• 18.07.2024

(СНИМКИ)Служители на ГДБОП и СДВР неутрализираха печатница за фалшиви парични знаци

 (СНИМКИ)Служители на ГДБОП и СДВР неутрализираха печатница за фалшиви парични знаци

Снимка: МВР

Операцията е проведена под ръководството на Софийската градска прокуратура – задържани са двама

Спезиализираната операция е проведена снощи в столицата. В рамките на предприетите от служители на ГДБОП и СДВР действия е неутрализирана печатница за фалшиви парични знаци на територията на висше учебно заведение. При претърсванията на място са иззети 4 000 000 долара и 3 600 000 евро. Реализацията е след разследване на получен в СДВР сигнал. По случая било образувано досъдебно производство за престъпления против кредитната и финансовата система. 

В хода на операцията са проверени три адреса. Иззети са печатна машина, фотоплаки с изображение на еврови банкноти, както и такива с изображение на акцизни бандероли, свидетелство за регистрация на МПС, листи с изображение на осигурителна нишка на 50 евро и парични знаци. В хода на разследването е установено, че за изготвянето на неистинските документи се изисквали специфични умения, които притежавал 54-годишен мъж, работил на трудов договор като печатар в учебното заведение.

Той и 48-годишна жена са задържани, двамата нямат криминални регистрации в полицията. Според първоначалните данни те извършвали незаконната дейност в извънработно време, както и в съботно-неделни дни, и получавали 10 процента от това, което са произвеждали. Разпитани са свидетели. Назначени са експертизи.
С прокурорско постановление на двамата са наложени мерки „задържане под стража” за срок до 72 часа и са им повдигнати обвинения. 
Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата. 

Снимка: МВР

Подробности по разследването съобщиха директорите на ГДБОП и СДВР главен комисар Любомир Янев и старши комисар Георги Хаджиев и Илиана Кирилова, административен ръководител на Софийската градска прокуратура. 

Свързани публикации

None found