• 25.05.2024

След спецакция: Разбиха престъпна група за трафик на мигранти

 След спецакция: Разбиха престъпна група за трафик на мигранти

Снимка: BGReporter.info

Задържани са седем души при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. Това съобщиха на брифинг от МВР.  За четирима от тях мярката е удължена в задържане за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража, съобщава Darik.

След повече от година работа съвместно между ДАНС, ГДБОП и „Гранична полиция“, под надзора на прокуратурата на 16 септември се проведе специализирана полицейска акция, в резултат на която беше неутрализирана и задържана организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти“, обясни директорът на ГДБОП гл. ком. Калин Стоянов

обясни директорът на ГДБОП гл. ком.

По думите му акцията се е извършила на територията на област София, Русе и Хасково.

Групата от български и чужди граждани е много добре структурирана, със строга йерархия. Организатор на групата е афганистански граждани.

добави Стоянов

Операцията започна с получена информация в ДАНС, която касае дейност на организирана престъпна група за превеждане на мигранти през турско-българската граница и впоследствие през българо-сръбската граница. Информацията касаеше няколко лица от афганистански произход, както и български граждани. Основно превежданите мигранти бяха афганистански граждан.

уточниха от ДАНС

Констатирани са и стотици помагачи на групата, които са разпределяли, настанявали, укривали мигрантите, като вероятно за това им се е заплащало. Според информацията средната сума за превеждане на мигрант от Афганистан до някоя западна страна варирала между 8 и 10 000 евро. 

Свързани публикации

None found