• 20.06.2024

След Нова година започваме ваксинацията срещу COVID-19

 След Нова година започваме ваксинацията срещу COVID-19

Снимка: BGReporter.info

До момента България е похарчила над 2 милиарда за борба с коронавируса, като всеки месец се изплащат по 80 млн. за заетите в овладяването на пандемията. Очакването е, че сумата ще скочи на 100 млн. на месец още през януари.

Веднага след Нова година вероятно ще започне ваксинацията срещу COVID-19, а до четвъртък здравното министерство ще разработи национален план за ваксиниране Това обяви здравният министър на брифинг в Министерския съвет.

Първите ваксинирани ще бъдат рисковите групи и имунизацията ще се провежда в болниците. Всеки ще подписва информирано съгласие преди поставянето на ваксината.

Ще бъде създаден и координационен съвет, който ще отговаря за организацията на имунизацията, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов. Той е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации.

Очаква се ваксинацията да започне в началото на следващата година, а още тези дни ще пристигнат и фризерите за т. нар. фризерна ваксина на Pfizer.


„До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат 4 на брой – 2 ще са в София, един в РЗИ Бургас. По-нататък предстои да бъдат осигурени хладилници и за всички РЗИ в страната”

обясни  Ангелов.


Всеки български гражданин ще има достъп до същите ваксини, до които имат достъп европейските граждани, гарантира министърът. Всеки ще подпише информирано съгласие преди ваксинирането.

„Ваксините ще бъдат доброволни. Всеки, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни. Ангажимент на координациония съвет и на парвителството е всеки един гражданин, който пожелае, да получи ваксина каквато пожелае. В България ще бъдат тези ваксини, които ще пристигнат във всяка една европейска държава“, подчерта министър Ангелов.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че проф. Гигов е стар кадър на ВМА.

„Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата. Той обяви, че там също  ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина.

Гигов получи поздравление и от директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който също изрази готовност да помогне по всякакъв начин на дейността на координационния център.

На брифинга стана ясно още, че днес на правителственото заседание е приет Националният план за готовност при пандемия. Той беше представен от здравния министър, председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, държавния здравен инспектор Ангел Кунчев и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов.

Основните цели са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на лечение на заболелите, даване на информация на обществото.

При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

Приетият пандемичен е за каквато и да е зараза, не само за COVID-19, стана ясно от думите на Ангел Кунчев.

Свързани публикации

None found