• 04.03.2024

Слави Трифонов с най-висок рейтинг сред политическите лидери

 Слави Трифонов с най-висок рейтинг сред политическите лидери

Снимка: Капитал

17.6% припознават в президента Румен Радев политическият опонент на премиера Бойко Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект

Tрадиционните играчи в политическото поле са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, стартирали неотдавна нови политически проекти – Слави Трифонов (36% доверие : 26.8% недоверие) и Мая Манолова (32.9%: 33.7%). Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект, Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на „Републиканците“ стартира с 3% лично одобрение, по данни на „Алфа Рисърч“.

Представените данни са от проведеното в периода 21 – 30 септември 2020 г. пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. 

При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Общо 56% са за редовни избори, като от тях 31% смятат, че правителството трябва да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата. Това показва национално представително проучване  на „Алфа Рисърч“.

Според данните от проучването неяснота цари по въпроса каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление? Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили, посочват от „Алфа Рисърч“. 

Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9% пред левицата (20.5% срещу 19.6%).

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов продължава да бъде трета политическа сила (с 14.9% подкрепа от гласуващите), но с известен спад в мобилизацията за гласуване сред неговите привърженици.

„Демократична България“ запазва сериозния скок в подкрепата си от началото на протестите, но за момента без по-високо натрупване (9.4% от гласуващите). Така, тя дели четвърто- пето място с ДПС, което също бележи вътрешна мобилизация и достига  9.9% вот.

Бонусът, който новите протестни проекти получиха от масовите демонстрации, личи и в ръста на „Изправи се.бг“ на Мая Манолова (до 4.6% от гласуващите.)

Като най-сериозни губещи се очертават Обединени патриоти (3.8%) и Воля (0.3%), които засега остават под чертата.

Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство.

Свързани публикации