• 17.04.2024

Скъпият газ затваря училищата

 Скъпият газ затваря училищата

Директори от цялата страна имаха онлайн работна среща със служебния просветен министър проф. Сашо Пенов.

Директори чакат помощ от държавата заради непосилни сметки

Школата могат да посрещнат до 20% по-високи разходи

На места се подготвят да минат онлайн заради скъпото синьо гориво, за градините се търсят алтернативи

Учениците в цялата страна може да минат отново на онлайн обучение, а училищата да затворят при първите студове. Това съобщиха пред „Труд“ директори на учебни заведения, които се подготвят за начало на новата образователна година, но са в шок от очакваните високи сметки за отопление.

Училища в цялата страна трескаво търсят алтернативи на отоплението с газ, за да се опитат да предотвратят “газова” ваканция за учениците. Близо 40% от всички школа и детски градини разчитат на синьо гориво и директорите им са притеснени как ще могат да посрещат сметките, които се задават. На места по разпореждане на кметове се купуват термопомпи, климатици и се чистят котлите, които да бъдат заредени с мазут, показа проучване на “Труд”.

Очакванията на директорите в страната е, че миналогодишният казус с ковид вълната може да се повтори като енергиен казус за училищата и учениците да трябва да учат от вкъщи. “Колегите от различните области имат силни притеснения по отношение на очакваните високи цени, най-вече на газа”, каза пред “Труд” Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

На среща при служебния просветен министър проф. Сашо Пенов вчера от съюза са получили уверение от него, че ако се наложи, държавата ще помогне за сметките през студените месеци, съобщиха от МОН.

“В разговора с министър Пенов той потвърди, че държавата в негово лице ще се опита да разреши по всякакъв начин този проблем, за да има газ и да подкрепи финансово при необходимост образователните институции, поради невъзможност да си платят сметките”, уточни Стаматов. По думите му в бюджетите на училищата има средства, с които може да се посрещне 20% увеличение не режийните, но не и повече. И макар сега да нямат неплатени сметки, за школата ще стане трудно след 15-20 октомври, когато ще се наложи да се отопляват.

Затова, докато стане ясно колко ще струва газа и кой ще може да плаща, в страната училищата и забавачките гледат да се подготвят сами, за да реагират при патова ситуация.

Проблемна зима очакват в Добрич. Всички училища и градини са газифицирани преди години. Скокът на цените обаче може да се окаже непосилен за учебните заведения, които похарчиха солидна част от делегираните бюджети за покриване на високите сметки в началото на тази година. Ако липсват компенсации, не е изключено някои училища да преминат към онлайн обучение по преценка на директорите.

В момента Общината търси варианти за алтернативно отопление с електрически котли за 17-те детски градини и 6 ясли, повечето от които са и санирани. “До седмица директорите им трябва да направят оценка на нуждите и възможностите. Въпреки че и забавачките са на делегирани бюджети, ги подпомагаме редовно”, казаха от местната администрация.

Всички образователни институции в община Велико Търново от месец също се подготвят за предстоящия зимен сезон и търсят алтернативни източници за отопление. Това заяви пред “Труд” Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново.

От месец всички училища и градини се подготвят за зимата и търсят алтернативи, каза Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново.

“Не мога да кажа дали във Велико Търново ще има криза за газ или липса на финансиране за отоплението на училищата и детските градини. По заповед на кмета на общината Даниел Панов обаче директорите на учебните заведения преглеждат алтернативните инсталации за отопление. Почистват котлите, мисли се за доставки на мазут и други горива”, обясни Пенка Игнатова.

Тя допълни, че само Спортното училище и две детски градини в областния град нямат алтернативни инсталации, а разчитат на местната “Топлофикация”. В детските градини има климатици, но те не са удачен вариант за зимно отопление, защото не отопляват коридорите на забавачките.

“Сформирана е експертна комисия, която в момента проверява готовността на учебните заведения за предстоящата нова учебна година”, уточни Игнатова.

В Пиринско също няма яснота как ще се учи, ако няма газ за отопление. Всички се готвят за алтернативни варианти – климатици или обединение на две училища в едно за по-евтино парно. Ако трябва ще се преподава и онлайн, но това зависи от министерството, казаха директори от региона.

Свързани публикации

None found