• 04.03.2024

Синдикални и работодателски организации обсъждат с министри мярката 60 на 40

 Синдикални и работодателски организации обсъждат с министри мярката 60 на 40

Снимка: BGreporter.info

Лидерите на синдикалните и работодателските организации са започнали поредица от неофициални срещи със служебните министри на труда, финансите и икономиката Гълъб Донев, Асен Василев и Кирил Петков по проблеми, свързани с финансирането на мярката „60 на 40“, както и на останалите антикризисни мерки за запазване на заетостта, научи БНР. Обсъдено е и осигуряването на добавката от 50 лева за пенсионерите в бъдеще.

Притесненията на социалните партньори са, че мерките за запазването на заетостта не са гарантирани финансово. Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов:

„Да, има притеснения. Министърът на финансите твърди буквално, че са достигнати разходните тавани, и че какво са правили, местили са от едно в друго, докъдето могат, вече нямало накъде, и че дори и да имат приходи, нямат възможност по закон да финансират тия дейности“.

Най-големите опасения на синдиката са свързани с мини „Марица изток“.

Манолов  припомни, че от мярката „60 на 40“ са се възползвали предприятия, в които работят близо 300 хиляди души, а в мини „Марица изток“ се трудят около 7 хиляди.

Изплащането на добавката от 50 лева за всички пенсионери отдавна среща критиките на част от социалните партньори. От КНСБ настояват, ако раздаването ѝ продължи, то да бъде деференцирано според размера на пенсията, а не по равно на всички.

Свързани публикации

None found