• 24.04.2024

Симеоновден е

 Симеоновден е

На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден и чества паметта на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. Отбелязва се и началото на църковната Нова година.

Светецът е роден в Мала Азия през 389 г. На 18 г. постъпил в манастир. Желаел да води уединен живот и затова с благословението на игумена се оттеглил в една пещера. Там прекарал три години в пост и усилена молитва. Много хора научили за светия му живот и започнали да се стичат при него за духовен съвет и помощ. Той мъдро ги поучавал и всички получавали голяма полза от това. Накрая обаче подвижникът решил да се откъсне напълно от общуване с други хора и си изградил каменна кула, висока 36 лакти. Така живял в непрестанна молитва и святост цели 37 години. Упокоил се в 459 г.

Свети Симеон е наречен „Стълпник“ заради изградена от него кула, на старобългарски „стълп“.

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Моника, Марта.

В България денят е известен още като “Симеон орач”, „Симеон сърп”, “Симеон брульо”, „Летен полазник”. 

Празникът е известен и като „летен“ Симеоновден. 

В много краища на страната денят започват есенната оран и сеитба.

Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не “излезе берекетът от дома”. 

Празникът е известен и с обичая „полазване“ (Летен полазник) – всички в къщата следят за първия влязъл в къщата – ако е богат, значи реколтата ще бъде добра.

Свързани публикации

None found