• 22.04.2024

Сериозен натиск над болниците в 5 града, ВМА открива още 4 COVID клиники

 Сериозен натиск над болниците в 5 града, ВМА открива още 4 COVID клиники

Снимка: Пресслужба на МС

Във Военномедицинската академия се разкриват още 4 клиники за Covid лечение. Това стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Най-сериозен е натискът върху болниците в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен – там се разкриват допълнителни легла, включват се и специализанти, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

„Лекарства от групата на азотромицина, които са търсени, от български производител, който има суровината в завод в България и ще ги пуснат на свободния пазар“.

обясни министърът

„Лекарствата за бременни са осигурени по аптеките, а по отношение на болничното снабдяване – направили сме необходимата логистика всички лечебни заведения, които имат необходимост, фирмите ще ги снабдяват с медикаменти и консумативи“.

продължи министър Ангелов

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър да се срещне с представители на Българския фармацевтичен съюз, за да обсъдят какви са допълнителните възможности.

За антигените тестове здравните експерти са на мнение, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът продължава да смята, че спазването на мерките е от изключително значение, а личната отговорност на всеки човек, заедно с разумните и балансирани мерки, ще спомогне да се преодолее кризата.

„Единственото необходимо е да се пази дисциплина, дистанция, да не се разпространява масово.., „Зелените коридори“, аптеките, денонощни аптеки, проверка на кислородните инсталации, въобще на противопожарните мерки, по лекарства, ваксини, всичко това се движи. Усилване на болниците. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател“.

каза Бойко Борисов

„Не съм привърженик в момента на масовото тестване. То ни дава една снимка за момента, която след 24 часа вече не е същата“.

държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се обяви против масовото тестваен

Свързани публикации