• 19.05.2024

Светослав Бенчев, БПГА: Преместването на активите на „Лукойл“ у нас няма да се отрази сериозно на цените

 Светослав Бенчев, БПГА: Преместването на активите на „Лукойл“ у нас няма да се отрази сериозно на цените

Преместването на икономическите активи на „Лукойл“ в България няма да се отразят сериозно на цените на пазара. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация по БНТ. По думите му, рафинерията трябва да работи с руски петрол, за да може да реализира печалба, която в последствие да влязат в държавната хазна.

„Рафинерята „Лукойл“ трябва да оперира с руски петрол и да може да изнася тези продукти. На първо място с руски петрол, защото ако не обработва този руски петрол няма да има тази разлика между Брент и Уралс. Така печалбата ще бъде никаква и колкото е по-голяма разликата, толкова по-голяма ще е и печалбата, толкова повече ще е и данъка, който рафинерията ще плати в България. И е нормално да се продължи да се работи с руски петрол“, обясни Бенчев.

По отношение на факта защо трябва да изнася рафинерията, той каза, че продукцията, която тя прави е доста голяма и около 40% от нея се реализира на българския пазар. Не може да прави по-малко, защото няма да бъде рентабилна и няма да плаща много данъци.

Свързани публикации

None found