• 17.04.2024

Румен Радев: Указ за служебно правителство най-рано във вторник

 Румен Радев: Указ за служебно правителство най-рано във вторник

Снимка: БТА

„Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко. По-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим”, заяви президентът Румен Радев.

Той обясни, че за да има избори на 11-и юли, трябва да се изчака до 11 май за издаване на указ за назначаването на служебно правителство.

Ще направя всичко възможно, така че по възможно най-бързия начин да имаме служебно правителство в сроковете според Конституцията.

добави Радев

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи и е въпрос на баланс за намиране на най-добрия екип, който да се съчетае по оптимален начин, за да изпълни тази трудна задача, каза президентът в отговор на въпрос за готовността му за състава на бъдещия служебен кабинет и допълни, че служебният премиер се очаква да е „българин, мъж“.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин в София по повод 76 години от края на Втората световна война в Европа.

„Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и на света“, коментира пред журналисти президентът. Той допълни, че е излишно те да бъдат съпоставяни и да се спори кое е по-значимо, защото „историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента“. Президентът посочи, че не трябва да забравяме зверствата на нацизма и винаги трябва да помним саможертвата на онези, които „изправиха достойно глави в защита на човечеството“. И днес с вицепрезидента сме тук да отдадем почит на всички загинали българи и на живите наши ветерани, заяви държавният глава и напомни за големия принос на България в борбата срещу нацизма – около 12 000 души по фронтовете на Втората световна война.

Помолен за коментар на изказването от вчера на премиера в оставка Бойко Борисов за това, че докато Европа пести, България харчи милиони на ден за Народно събрание, което по думите на Борисов по-добре, че вече е закрито, държавният глава заяви, че „сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко – по-скъпа от избори, по-скъпа от харчовете за Народно събрание, по-скъпа от всички други разходи; тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим“.

По-късно днес държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

Свързани публикации

None found