• 24.04.2024

„Розовият“ бюджет на кабинета Борисов и какво вещае за 2021 г.?

 „Розовият“ бюджет на кабинета Борисов и какво вещае за 2021 г.?

Снимка: Монитор

Значителни бюджетни дефицити и поне два големи риска откъм разходите, извън пандемията Ковид-19 – това вещае втората актуализацията на бюджета на регионалното министерство и проектобюджетът на кабинета Борисов. Откъде идва финансовият риск? Завишените чувствително социални плащания за пенсии и подпомагане, както и „договорите по чекмеджета“, които е подготвило МРРБ.

Финансовите експерти многократно предупредиха за дупките в приходната част на бюджета за 2021 г. – дефицитът е разписан на близо 5 милиарда лева, което е тежко наследство за бъдещата власт. Само вдигането на пенсиите от догодина – амбициозно обещание на Борисов, ще глътне 1,77 млрд. лв. от бюджет 2021 г., изчислява онлайн изданието Медиапул. При това тази сума ще трябва да бъде залагана в бюджетите през следващите няколко години. В нея влизат 47 млн. лева за еднократни добавки за храна за близо 400 хиляди пенсионери с най-ниски пенсии.

С втората актуализация бюджетът на регионалното министерство се завишава от 400 млн. на 1, 2 млрд. лева, а таванът на разрешените за поемане ангажименти се вдига на 2,5 млрд.лв. Мотивите на финансовото министерство изброяват единствено проектите, които ще глътнат 800 милиона през тази година, но не и бъдещите договори за 2,1 млрд.лв. Не става ясно и дали тези разходи са съотнесени към дефицитите за догодина.

Свързани публикации

None found