• 04.03.2024

Роднини на убитото от ток момче излизат на протест

 Роднини на убитото от ток момче излизат на протест

Снимка: Скрийншот от NOVA

„16-годишна възраст – какво е видяло от живота това дете? Да го гледаме от парче месо и да го изпуснем заради някакви немарливи работи и такива, които не си гледат работата. И сега топката си я прехвърлят един на друг. Защо? Всичко се знае! Знаят кои са играчите и какво става. Три дена шахтите са били отворени, те го потвърждават.“

това коментира пред NOVA, Снежан, бащата на починалото след токов удар 16-годишно момче.

Той разказа, че в трагичния ден е трябвало да почистват натрупан сняг пред търговски обекти. Те са преминали през пешеходната пътека, а синът му е бил на около два метра и половина пред него. Момчето е стъпило върху шахтата, от която не се е виждало, че стърчат кабели, защото били покрити със сняг и така се стигнало до злополуката, пише iskra.bg.

„Нищо не се виждаше, може и други хора да са – майки с деца. Не е справедливо да не се оправят шахтите.“

каза още Снежан

Опечаленият родител не приема версията, че причина за инцидента са мокрите крака на сина му.

Снощи чета в интернет, където се пишат глупости, че са му били мокри краката в това време. Какво трябва да направи? Да излети във въздуха, за да може да са му сухи краката? Трябва да има железни маратонки, за да го хване ток.

коментира той и уточни, че потърпевши са били и медик от Спешна помощ, както и полицай от IV РПУ

Роднините на починалия тийнейджър са категорични – ще си търсят правата в съда, защото искат да знаят кой е виновен и да се поеме отговорност, а за днес обмислят да протестират.

Същевременно проверка на „NOVA“ констатира още едно място по улиците на София, по което протича ток. То се намира в непосредствена близост до шахтата, стъпвайки на която загина момчето.

„Уредът показа, че протича ток. Достатъчно силен е“, заяви преподавателят по електротехника и електроника инж. Йовко Раканов и посочи версията:

„Стъпваме с мокър крак със солена вода, защото е пръскано и токът протича.“

Според него проблемът е съществувал седмици наред.

„Възможно е някой гражданин да е усетил гъделичкане, когато е пресичал, но просто да не му е обърнал внимание.“

Близо 48 часа след трагедията няма институция, която да поеме отговорност за случилото се с младежа. Според бившия енергиен заместник-министър Иван Айолов зад случая стои висока степен на некомпетентност. Той изтъкна пред „БНР“, че прехвърляйки си отговорността, институциите показват пълно безхаберие, а това „в крайна сметка се заплаща с човешки живот, което е потресаващо“. По думите му шахтата е елемент от тръбна мрежа и по всяка вероятност като такъв, тя е собственост на Софийска община, но ще е и пълно безочие ЧЕЗ да опитват да се измъкнат под предлог, че са до границата на собственост.

Свързани публикации