• 27.02.2024

Радев се кандидатира за втори мандат

 Радев се кандидатира за втори мандат

Снимка: БТА

Румен Радев и заместникът му Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това обяви държавният глава в рамките на четвъртия си годишен отчет, съобщава БНР. На пресконференцията не присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, която е със заболяване с коронавирус, но Радев посочи, че тя също ще се кандидатира за още един мандат.

Обявяването, че ще участва в президентската надпревара за изборите тази есен заедно с Илияна Йотова като вицепрезидент, Румен Радев определи като честен подход към политическата партия и към гражданите.

„Издигането на нашата кандидатура сега е честен подход спрямо всички български граждани и всички политически субекти. Предстои ни тежък период, важно е да имаме яснота. В лицето на президентството българският народ ще има такава институция, които има ясна ориентири. Формата на издигането на кандидатурата ще стане ясно в законово установения срок, а това е след парламентарните избори“, заяви Радев.

Президентът не е водил преговори за подкрепа с политически партии, но очаква левицата, която издигна Радев и Йотова за първи мандат, да се произнесе първа дали ще ги подкрепи. В отчета си президентът отправи послание за нова България с основна цел укрепване на държавността и излъчване на нов тип управление. 

„Този ранен анонс на нашата кандидатура дава възможност на българските избиратели да имат правото на информиран избор за статуквото и алтернативата, а също така дава възможност на политическите сили да се определят. Като президент и вицепрезидент ще продължим да работим за обединяването на обществото, да победим безправието и да гарантираме достойното място на България в европейското семейство“, обясни държавният глава.

„Не съм водил преговори с политически партии за подкрепата на нашата кандидатура с Йотова. Социалистите имат правото да се произнесат първи, защото издигнаха нашата кандидатура през 2016 г.“, добави държавният глава“, допълни той. 

Радев коментира и дали вижда политическа алтернатива на настоящата власт:

„Винаги съм подкрепял политическата алтернатива на задкулисния модел, който властва в момента. Макар, че партията-държава има всички ресурси и инструменти да отчете висок изборен резултат. Предстои да видим дали и кои партии ще пристанат на днешните управляващи и биха ли загърбили морала в името на властта“.

Президентът няма да наложи вето на законодателните промени, които уреждат гласуването на карантинираните, но каза, че ще обърне специално внимание на промените в НПК, които въвеждат фигурата на специален прокурор, който да разследва главния.

„Бъдете сигурни, че моят правен екип, ще получи истинско персонално наслаждение, докато се занимава с този казус“.

Президентът коментира и ареста на руския опозиционер Алексей Навални.

„Винаги съм бил против насилието и арестите на мирни протестиращи граждани, независимо дали в София, в Москва или другаде по света“.

Радев е категоричен, че правителството със своите действия подрива доверието в изборния процес. Той припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието в правителството заради корупцията и настъплението срещу гражданските свободи. Според него липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страна.

Свързани публикации