• 18.07.2024

Радев: Изборите трябва да са на 28 март

 Радев: Изборите трябва да са на 28 март

Снимка: БТА

Парламентарните избори не трябва да бъдат отлагани, а да се проведат в срок, коментира Румен Радев пред журналисти. Той посочи, че срокът за това е 28 март. Държавният глава определи като „имитация на реформи“ предложението на ГЕРБ специален прокурор да разследва главния.

„Изборите трябва да бъдат проведени в срок с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Така че трябва да се създадат необходимите условия от всички държавни органи от които това зависи – изборна администрация, изпълнителна власт, законодателна власт. Казах в срок – 28 март“, каза той.

Радев направи коментара си, след като поднесе цветя пред паметника на Никола Вапцаров в столицата по повод 111 години от рождението на поета.

Той критикува остро управляващите за идеята им Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да посочи специален прокурор, който да разследва главния.

„Управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Предлагат ни същия Висш съдебен съвет, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва“.

Румен Радев очаква правителството да подходи отговорно към въпросите, свързани с ваксинирането срещу Covid-19 у нас, тъй като темата има пряко отношение не само към справянето с пандемията в момента, но и за години напред.

„Както и за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, да има получени всички разрешителни от Европейската агенция по лекарствата и от българската Изпълнителна агенция по лекарствата. Да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс, и то бързо, на всеки желаещ да се ваксинира. Много важно според мен е също да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират“.

Той отговори на въпроса дали ще се ваксинира.

„Първата партида ще бъде само за 60 000 човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече, така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора“.

Свързани публикации