• 25.09.2022

Радев за Петков и прокуратурата: Миналото започна да търси реванш

 Радев за Петков и прокуратурата: Миналото започна да търси реванш

Удовлетворен съм от факта, че Конституционният съд и то решително прие внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане към Висшия съдебен съвет (за предсрочното освобождаване на главния прокурор, бел. ред.) и в същото време потвърди несъстоятелността на решението на мнозинството във ВСС да отхвърли това искане на служебния министър като недопустимо. Сега остава въпросът дали е пригодно това мнозинство във ВСС в морално и професионално качество. Аз обаче съм песимист в този състав ВСС да вземе рационално решение. Това заяви пред журналисти президентът  Румен Радев, съобщава novini.bg.

,,При връчването на проучвателния мандат на Кирил Петков аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдието, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента, за мен това е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера“, коментира държавният глава призовката от прокуратурата към премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова да се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура.

На въпрос каква оценка би дал на кабинета Петков за последните два месеца Радев посочи, че още е рано за оценки.

Още е рано да се дава оценка на правителството, което работи в една изключително трудна ситуация – каскада от кризи и много тежко наследство от предишните управляващи. Илюзия е да си мислим, че демокрацията и правовият ред ще бъдат възстановени изведнъж. Това ще отнеме време, процесът е труден. Грешките и разочарованията са неизбежни, но между президентството и изпълнителната власт има конструктивно сътрудничество. Очаквам правителството да бъде много по-открито, прозрачно и принципно, когато взема решения и действа, за да снеме всякакви съмнения за задкулисни решения, обясни държавният глава.

,,По случая с „Булгаргаз“ очаквам правителството да действа прозрачно, да предоставя навреме цялата информация, очаквам и информацията от ДАНС и КЕВР, така че обществото да е запознато навреме, преди събитията, за да не остават съмнения за задкулисни действия“, каза Румен Радевпо темата с „Булгаргаз“.

Относно т.нар. „златни паспорти“ президентът бе категоричен, че тази практика трябва да бъде преустановена.

Свързани публикации

None found