• 05.03.2024

Пясъчниците в Благоевград и Пловдив отиват в историята

 Пясъчниците в Благоевград и Пловдив отиват в историята

Снимка: Pixabay

Детските пясъчници в Благоевград са напът да останат в историята, съобщава Нова ТВ. На тяхно място ще бъдат положени нови занимателни игри и съоръжения, които отговарят на нормативната уредба- тип дама, клатушка, люлка и пързалка, съобщават здравните власти в града.

Примерът на Благоевград последваха и в цялата област Пловдив, където Регионалната здравна инспекция премахна пясъчниците от територията на детските градини с мотива, че носят висок риск от заразни и паразитни болести, а дезинфекцията им носи риск от алергии. Премахването им няма отношение към разпространението на COVID-19. 

„Децата седят през цялото време на пясъка и се обездвижват. Една игра на народна топла е по-добрата алтернатива, отколкото пясъчниците. Например игра с пластелин, глина, има кинетичен пясък, оцветен в различни цветове“, обясняват местните здравни власти.

обясняват местните здравни власти

„Играта в пясъка развива фината и грубата моторика, въображението и социалните игри“.

смята Снежка, майка на пет деца

Според анализите на специалистите от Националния център по обществено здраве и анализи масово в пясъчниците не присъстват чревни паразити, нито пък има замърсяване с тежки метали. В пясъчниците те обаче откриват -пластмаса и стъкла, както и различни микроогранизми като ешерихия коли.

Свързани публикации

None found