• 25.05.2024

Пътуващата изложба „Мандала – Храмът на тайнствената тантра“ беше открита в Русе

 Пътуващата изложба „Мандала – Храмът на тайнствената тантра“ беше открита в Русе

Снимка: Утро Русе

След своето представяне в Полша, пътуващата изложба „Мандала – Храмът на тайнствената тантра“ гостува в Русе. Разноликият образ на будизма е пресъздаден в неповторими творби от 17-18 век.

Поводът за тази нестандартна експозиция е 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Монголия и България. Официален гост на изложбата е Негово Превъзходителство посланикът на Монголия в България Дж. Батсайхан.

Мандала е олицетворение на Буда и неговия свят в различните му варианти. Чрез изложбата, посетителите ще имат възможността да се запознаят с религията на народите от тази част на света. Организаторите разказват, че някога до тези произведения достъп са имали единствено представителите на висшия религиозен клир. Смята се, че творбите носят благоденствие, изчистват лоша карма.

Произведенията в експозицията са оцелели след комунизма в Монголия, когато много храмове били унищожени, напомня онлайн изданието Утро Русе. Те били съхранени в манастира в Улан Батор – столицата на монголците. Експозицията ще бъде отворена до неделя.

Свързани публикации

None found