• 31.03.2023

Първан Симеонов: Това, че Трифонов няма да е депутат е знак, че след тях ще има правителство

 Първан Симеонов: Това, че Трифонов няма да е депутат е знак, че след тях ще има правителство

Снимка: Архив

Политиците разчитат сигнала и готвят правителство

Според Първан Симеонов това, че Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат на извънредните избори е знак, че вероятно след тях ще има правителство. По думите на социолога от „Галъп“ се очаква да има парламент, още повече, че и преди два месеца хората са искали правителство.

„Ако и след тези предсрочни избори им се сервират нови, мисля, че стомната на третият път ще се счупи“

каза още пред БНР Симеонов.

„Затова явно политиците разчитат сигнала и готвят правителство. А какво направи миналият парламент – той разчисти пътя за партиите на протеста за по-добри изборни резултати, защото те промениха изборните правила, така както на тях им се струва, че ще им е по-удобно.

А иначе очаквам ДПС да има по-добър изборен резултат на идващите избори, когато г-н Пеевски изпада в немилост, ДПС ще трябва да търси гръб от другаде и ми се струва, че идеално го намира в текущото ръководство в Анкара“, коментира още в предаването „Преди всички“ Първан Симеонов.
По думите му разкритията по закона Магнитски с наложените санкции на българи, ще повлияе повече на изборните резултати на ГЕРБ, не толкова на ДПС.

Според Първан Симеонов Слави Трифонов не би следвало да се насочи към кандидатиране за президент или за премиер. А неговото оттегляне от депутатската листа е ход, който създава рискове:


„Защото при патриотичните партии, чиито лидери се оттеглят от листите, това е освежаване, а при Слави Трифонов оттеглянето е ход, който е рисков, този ход не дава, а отнема шансове. Според мен Слави се оттегли, защото той държи на процедурата и ако не може всеки ден да ходи в парламента, очевидно му се струва нечестно“, поясни Симеонов.


Според експерта от „Галъп“ служебното правителство категорично не е просто служебно правителство, а прототип за възможно следващо управление на страната, даже персонално може да остане същото, което ще се хареса от обществото:


„Иначе има слаби места на това правителство, това са няколко министри, които сякаш дълго време са чакали да натрият носа на другите и се увличат и правят няколко грешки. Но пък народът не е чак толкова революционно настроен. Хората например ще се питат защо трябваше да се пенсионира проф. Тодор Кантарджиев..?“, каза още Първан Симеонов

Свързани публикации

None found