• 01.12.2022

Проф. Радостина Александрова: Със застудяване на времето е възможно ковид да се активизира

 Проф. Радостина Александрова: Със застудяване на времето е възможно ковид да се активизира

Учените от цял свят следяха хора, които са се излекували от Ковид-19. Израелският колектив още тогава идентифицира антитела при такива пациенти. Тези две антитела се свързват с консервативна част във вируса. Могат да се разпознаят и да неутрализират различни варианти на коронавируса. Подобни антитела биха били изключително полезни при хора със сериозни имунни дефицити. Това каза за Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя поясни, че моноклоналните антитела се получават по биотехнологичен и дори генно-инженерен път – скъпа технология. Антителата са скъпи и е нужно време, за да бъдат произведени в големи количества.

„Няма как да отменят ваксините, защото те служат за профилактика и са много по-подходящи. Но при хора, които трудно биха изградили имунен отговор, дори да бъдат ваксинирани, антителата биха разширили спектъра на вариантите на вируса, срещу които биха били ефективни“, подчерта проф. Александрова.

По думите ѝ е най-добре ваксината и лечението да вървят заедно. А новите ваксини са два вида и действат срещу различни варианти на коронавируса. Те обаче може да бъдат поставяни само на хора, които са получили първична доза на ваксинация.

„Това са РНК ваксини на Pfizer и Moderna. Половината от РНК кодира S-белтъка на изходния вариант на вируса, който тръгва от Ухан. Другата половина кодира S-белтъка на BA.1 варианта. Количеството на тези белтъци е два пъти по-малко и затова биха се използвали при хора, които вече са ваксинирани и имат създаден имунитет. Идеята е той да бъде подсилен и разширен“, каза още проф. Александрова.

Тя добави, че в света са поставени над 13,6 млрд. дози ваксини, а над 600 млн. души официално са преболедували. Огромна част от населението на планетата има достатъчна защита срещу тежко боледуване и смърт, но не така стои въпросът по отношение на инфектирането, стана ясно от думите на проф. Александрова.

„СЗО изказа предположение, че със застудяване на времето е възможно вирусът да се активизира. На едно и също място винаги следващата вълна се предизвиква от вирус, който генетично е различен. Вирусът продължава да се разпространява и да се променя, напълно нормално е да се появят нови варианти“, заяви проф. Александрова.

В Карловско пък са застрашени от Хепатит А след наводненията и замърсяването. В населените места там започва ваксинация срещу тетанус, дифтерит и коклюш на всички желаещи.

Свързани публикации

None found