• 25.05.2024

Проф. Пенка Петрова: Няма да живеем завинаги с ваксините, предстои самоограничаване на вируса

 Проф. Пенка Петрова: Няма да живеем завинаги с ваксините, предстои самоограничаване на вируса

Снимка: Архив / проф. Пенка Петрова

„Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години. Тази ни порази даже за малко повече, но повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече започва естествено самоограничаване на този вирус в световен мащаб. Така че няма да живеем завинаги с ваксините.“ Това мнение изрази пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН. 

„Надявам се, че той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус. В Европа всяка зима циркулират около 50 коронавируса, различни. Може би и причинителят на Covid-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, коментира Петрова в предаването „Преди всички“.

В страната има достатъчно ваксини, за да стига до поставяне на такива с изтекъл срок на годност, поясни специалистът по повод появилите се информации за възможно удължаване на срока на годност на част от партидите.

Няма защо да се прави компромис и да се поставят ваксини с изтекъл срок.“

Според Петрова не може да се говори за лоши странични ефекти, а за липса на ефект въобще при поставяне на ваксина с изтекъл срок на годност.

„И като всеки лекарствен препарат с изтекъл срок на годност, те трябва да се изхвърлят.“

При приложение на ваксината срещу Covid и срещу грип трябва да има 2 седмици интервал, заяви тя.

Свързани публикации

None found