• 25.05.2024

Проф. Мариана Мурджева: Бустерна доза се поставя 6 месеца след втората

 Проф. Мариана Мурджева: Бустерна доза се поставя 6 месеца след втората

Снимка: BGReporter.info

Няма никакво съмнение в ефективността на ваксините срещу Делта варианта на коронавируса, макар че тази ефективност е намалена. Няма и никакви съмнения в надеждността и ефективността на четирите одобрени за използване в ЕС и в България ваксини срещу Covid-19″, съобщи пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на МУ-Пловдив.

Според проф. Мурджева периодът на изчакване за ваксиниране след преболедуване e най-рано след шест месеца:

„Това е е експертното мнение на Консултативния съвет по ваксинопрофилактика. Има безспорни научни доказателства, че при повечето хора след преболедуване се образуват специфични антитела и имунни клетки срещу вируса, които траят дори повече от 6 месеца. Но дори да се ваксинират хората след 3 месеца, това не е проблем. Нашите данни сочат, че най-добрият имунен отговор е преболедувал и ваксиниран – тези хора имат по-добра защита от само преболедувалите или пък само ваксинираните“, поясни още имунологът.

Според проф. Мурджева третата бустерна доза се поставя също 6 месеца след втората доза, но при хора със силно отслабена имунна система (СПИН, онкоболни, транплантирани, на хемодиализа, на кортикостероидна терапия). 

При хора, които не са образували антитела, третата доза може да се постави след 28-ия ден след завършване на двете дози от РНК – ваксини – те също могат да си поставят, без да чакат. Това са ясните препоръки на Експертния консултативен съвет по ваксинопрофилактика, базирани на решенията на Европейската и Американската агенция по лекарствата. 

Трайността на ефекта от ваксините е 6 месеца. Препоръките са при тези хора с отслабен имунитет след 6 месеца да се постави третата доза“, каза още проф. Мурджева.

Проф. Мурджева уточни, че при преболедувалите хора с висок процент на антитела за неутрализация на вируса – те може да са спокойни, че са защитени и могат да не бързат да се ваксинират. Но това е специфичен тест, който се прави от не много лаборатории.  

 

Свързани публикации