• 05.03.2024

Проф. Кантарджиев: Повечето случаи на тромбоза след „Астра Зенека“ са при жени в овулация

 Проф. Кантарджиев: Повечето случаи на тромбоза след „Астра Зенека“ са при жени в овулация

Снимка: МС

„Наясно сме, че се преекспонират нещата – нито са толкова често тези тромбози, редки са случаите – на три милиона се развива една тежка“. Това обясни в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Той подчерта, че тромбозите стават само при първа игла на ваксината на „Астра Зенека“ и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацептиви.

Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия – когато жената е в овулация и приема първа доза от „Астра Зенека“, обясни професорът. Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът, допълни той.

Всяка ваксина е лекарство и се прилага по препоръките на производителя – ако един производител е казал две дози, значи трябва да се прилага в две дози.

заяви проф. Канарджиев.
Снимка: АFP

Дали ваксината на „Астра Зенека“ може да се комбинира с друг вид – изследвания по този въпрос са започнали през февруари и до една-две седмици ще имаме резултатите от тях, за да може законово да се регулира и да се приеме това

обясни още той.

По думите му, юридически все още не е издържано да се прилагат две дози от различни ваксини.

Нека да се изчака тази седмица да се разгледат предложенията на тези експертни съвети за комбинацията на два вида ваксини. Моето лично моето мнение е да се изчака, смята експертът.

Според него, проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже как механизмът за образуване на тромби зависи от ваксината. При втора игла няма описан случай на тромбоза, категоричен е Кантарджиев.

Свързани публикации

None found