• 25.05.2024

Проф. Ива Христова: Пикът на Covid вълната предстои

 Проф. Ива Христова: Пикът на Covid вълната предстои

Снимка: Архив

Пикът на Covid вълната тепърва предстои и никой не може все още да каже докога заболелите ще се увеличават с такава скорост, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. На този фон лични лекари сигнализират, че Covid зоните не функционират нормално, предаде БНР.

Делта вариантът на Covid-19 освен по-заразен, протича и много по-тежко. Всички заразени предават заразата и се получава лавинообразно разпространение, което е с непредвидим ход, предупреждава проф. Христова.

Мисля, че тепърва ще се затягат мерките, така заложено в плана да се реагира паралелно с променящата се динамична обстановка.

каза проф. Ива Христова

През последната седмица в кабинета на д-р Гергана Николова от Пета градска болница има върволица от пациенти. Причината е не само повишената заболеваемост, но и заради проблемите с безплатно предписване на лекарства в Covid зоните.

„За момента поне аз не знам някой да работи и да изписва лекарства с намаление. Може би има такива, но аз не съм попаднала на такава Covid зона, не мога да кажа, че въобще няма такива. Просто мои пациенти не са попаднали на място, където да им се изписват лекарствата с намаление“, коментира д-р Николова.

Наред с останалите задължения от 20-и октомври тя ще поставя и от безплатните противогрипни ваксини от Националната програма по ваксинопрофилактика. 

За грипния сезон се очаква да бъдат доставени 180 хиляди дози четиривалентна противогрипна ваксина за аптечния пазар и още 230 хиляди дози в изпълнение на националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката. Дозите по националната програма ще достигнат до 3300 общопрактикуващи лекари в страната, в над 700 населени места. Те са предвидени за хора над 65 години с придружаващи заболявания

Щамовете, включени във ваксините за предстоящия сезон, са „Виктория“, „Камбоджа“, „Вашингтон“ и „Пукет“.

 

Свързани публикации

None found