• 27.09.2022

ПРОФ ГЕРДЖИКОВ: НАШ ДЪЛГ Е ДА ЗАДЪРЖИМ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ

 ПРОФ ГЕРДЖИКОВ: НАШ ДЪЛГ Е ДА ЗАДЪРЖИМ МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиковотбеляза Деня на българския лекар с дискусия с медици и директори на болници в София за проблемите пред здравната ни система и нуждата от адекватни възможности за развитие на медицинските специалисти.

“Недостигът на кадри е един от най-големите проблеми, пред които сме изправени. Ежегодно много професионалисти от сферата избират да напуснат България в търсене на по-добри условия”, каза кандидатът за президент проф. Герджиков и  допълни: “Дефицитът на кадри и мотивация се отразява стресово на работещите специалисти, особено в днешните времена на пандемия. ”

Възможностите за професионално развитие – от придобиване на специалност, през допълнителни специализации до възможностите за развитие на научна дейност и създаване на иновации в медицината, заедно с достойното заплащане на всички в системата, се очертаха като основни фактори, които биха гарантирали, че българското здравеопазване няма да продължи своето изоставане от европейските стандарти. 

COVID-19 кризата, мерките за справяне с пандемията и последствията от нея за бранша бяха други от ключовите теми при разговора с лекарите. „Управлението на кризата през последните месеци остави медиците сами да понасят огромната тежест на поредната вълна на вируса“, споделиха мнението си част от присъстващите. 

Проф. Анастас Герджиков изрази своето убеждение, чепроблемите на лекарския бранш трябва да са фокус в дневния ред на политиците и каза: “Ангажирам се да изведа подобряването на условията в сферата на здравеопазването като дългосрочен приоритет. Нека хората, положили Хипократова клетва, да усещат заслуженото уважение както от политиците, така и от общество, на което служат.”.

Свързани публикации

None found