• 04.03.2024

Проф. Андрей Пантев: Русофобите ни направиха русофили

 Проф. Андрей Пантев: Русофобите ни направиха русофили

Снимка: Архив

„БСП вече не е лява партия. Драмата на българското и световното човечество е, че да правиш политика, трябват пари. Е, как да се появи лява партия на бедните? Няма пари. И тогава започват кръвопролитните сблъсъци. Човек, който знае, че да умре от куршум е по-лесно, отколкото да умре от глад, тръгва на барикадите“.

Това каза още, в предаване за Поглед ТВ, видният историк проф. Андрей Пантев. „Не се срамувайте, че сте бедни. Понякога у нас и в света е порядъчност да си беден“, каза той.

„Само формално имаме избор на изборите на 4 април. Колкото и да са различни и яростни, партиите изглеждат приблизително еднакво. Всички са за пазарна икономика, евроинтеграция, модернизация, демокрация и пр. това е драмата на обикновения избирател, който не може да разбере кои са добрите и не съвсем добрите от политическите играчи. Личното обаяние често играе по-голяма роля от програми, манифести и декларации. Цялата работа е, че и личното обаяние много липсва“, каза проф. Пантев по темата за предстоящите избори.

Според него идеите и идеалите в партиите липсват. На въпрос, дали има достоверни политически лидери, проф. Пантев отговори, че в световен мащаб почти няма, а тези, които имат воля и личностно излъчване, се възприемат като диктатори.

„По време на Втората Световна война и злодеите бяха личности. Сега всички са добряци и демократи. Трудно можем да направим личностна разлика между тях“

обясни още той.

На въпрос, кое ще провокира появата на големи политици, проф. Пантев беше категоричен: „Изпитанието. За жалост, в сегашните условия ние се мразим повече, отколкото се обичаме“.

Попитан защо в политическите платформи се говори в относително бъдеще време, професорът отговори, че когато чуе политик с 20 годишен политически опит да говори с „трябва да“, го гледа със снизходително съжаление.

Какво каза още проф. Андрей Пантев за БСП, кое провокира разделението днес у нас на русофоби и русофили, кое ни събира и разделя като българи, докъде ще стигне опростачването на нацията и др.

Свързани публикации

None found