• 22.04.2024

Проф. Ангелов: По 1000 лв. на всеки общопрактикуващ лекар за COVID реорганизация

 Проф. Ангелов: По 1000 лв. на всеки общопрактикуващ лекар за COVID реорганизация

Снимка: BGreporter.info

Правим следната реорганизация в страната, новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация, са в размер на 80 милиона лева. Това обяви в МС министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за новите мерки срещу коронавируса на брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова.

По думите му за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари 5 милиона на месец ще се отпуснат допълнително за тях, което означава по 1000 лева на всеки общопрактикуващ лекар.

15 милиона от тези 80 милиона лева ще бъдат предназначени за купуване на антигенни тестове за пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина, подчерта проф. Ангелов.
Ще се разкриват нови COVID зони в страната с лекар, сестра, лаборант, за тях ще се отуснат на месец по 3 милиона лева. „Екипът там ще получава допълнително по 1000 лева на човек и допълнително по 10 лева на преминал пациент през тази COVID зона, разпределени от управителя на ДКЦ-то“, обясни проф. Костадин Ангелов.


„Не всички постъпили в болница с коронавирус имат нужда от „Ремдесивир“- това са определени групи хора. Ако пациент не е включен, значи няма нужда от тази терапия. 3715 са настанени в болнични заведения – няма как всички да се лекуват с този препарат, а и не всеки е подходящ“, каза проф. Костадин Ангелов.Той отбеляза, че се забелязва презапасяване с медицински продукти. „Наблюдава се презапасяване на хората с продукти, което те ненужно, защото тимаме нужните количества в страната. Със законов механизъм ще ограничим изнасянето на такива продукти извън страната“, посочи проф. Ангелов.

„Системата е готова, а заедно сме силни – няма смисъл да ни води страха“, категоричен бе министър Ангелов. 

Очакваме разтоварване на здравната система. Следващата стъпка е всички лечебни заведения с договори със Здравната каса, е да имат 50% ковид-легла. Това ще се случи на 600 заразени на 100 000 население, съобщи проф. Ангелов. 

Здравният министър подчерта, че в момента в София няма проблем с интензивните легла. „Днес обсъдихме болница по болница стъпките за увеличаване броя на леглата, ще излезе заповед на РЗИ. Държа да подчертая, че нямаме недостиг на интензивни легла в столицата“, заяви проф. Ангелов.

Свързани публикации

None found