• 15.07.2024

Протест съпътства срещата на прокурорите в резиденция „Бояна“

 Протест съпътства срещата на прокурорите в резиденция „Бояна“

Снимка: Евелина Стоянова/БНР

Под засилена полицейска охрана започва насрочената за 11 часа национална среща на прокурорите, организирана от обвинител №1 Иван Гешев. С възгласи „Мафия“ и „Оставка!“ демонстранти, организирани от младежката организация на „Да, България!“, посрещат прокурорите, съобщиха от БНР.

Движението в района е силно затруднено, заради което някои от поканените дойдоха със закъснение на прокурорското съвещание.

„Главният прокурор се връща от отпуск. Извикал е 700 прокурори и следователи в резиденция “Бояна”, Дом 2 за жив щит и демонстрация на сила. Гешев твърди, че така иска да защити независимостта на прокуратурата. Ние пък искаме да му кажем, че настояваме за неговата оставка и за реформи в прокуратурата.

Нека го посрещнем и му припомним какво скандират свободните граждани над 45 дни: Гешев е позор! Оставка“ – с този призив организаторите анонсираха проявата си.

Пред резиденция „Бояна“ те раздават жълти пликове с лика на Иван Гешев с надпис „оставка“ и призовават прокурорите да проявят самоуважение и да не позволяват да бъдат използвани в едно събитие, което те оприличават на конференцията на ГЕРБ в „София Тех парк“.

В пликовете има писмо от лидера на „Да, България!“ Христо Иванов – близо 4 стр. обръщение към поканените на срещата прокурори.

„Искаме да им кажем, че участват в абсурден сценарий, в който главният прокурор се опитва да консолидира своята позиция, а те трябва най-накрая да отворят диалога с хората, които са на улицата вече 47-и ден и да разберат какви са техните искания“.

каза пред БНР една от протестиращите

Полицията е повече от демонстрантите. Обстановката към 11 часа е спокойна.

Свързани публикации