• 19.05.2024

Протест пред Съдебната палата съпътства делото за смъртта на Моника

 Протест пред Съдебната палата съпътства делото за смъртта на Моника

Снимка: BGreporter.info

Родители на деца, загинали на пътя, протестират пред столичната Съдебна палата, докато във Върховния касационен съд започва делото за смъртта на 7-годишната Моника, информира БНР.

Детето загина, блъснато от колата на полицай, на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница.

Инцидентът става през 2021 г., когато Моника пресича пешеходна пътека със своето братче. Подсъдим за смъртта е бившият служител на ГДБОП Владимир Панайотов, който е карал с 23 км/ч над разрешената скорост. Алкохол и наркотици в кръвта му не са открити.

На първа инстанция той беше осъден на 4 години и 8 месеца затвор от Пазарджишкия окръжен съд, но Пловдивският апелативен съд видя доста смекчаващи вината обстоятелства и замени тази присъда с тригодишна условна.

Сега в спор за тази присъда пред ВКС се изправят адвокатите на загиналото дете и на подсъдимия, който не е в залата, като възможностите на съда са или да я потвърди или да върне дело за преразглеждане.

От известно време близките на деца, загинали на пешеходна пътека и на пътя изобщо, действат координирано с надежда институциите да ги чуят и да променят законодателството, свързано с тези престъпления.

Свързани публикации

None found