• 04.03.2024

Прокуратурата чака отговор от македонската страна, за да приключи делото за катастрофата на АМ “Струма”

 Прокуратурата чака отговор от македонската страна, за да приключи делото за катастрофата на АМ “Струма”

Спряно е досъдебното производство за катастрофата с македонския автобус, при която изгоряха 46 души. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Причината за това е, че нашите прокурори са поискали от колегите си в Северна Македония още разпити.

Нови факти, свързани със случилото се в трагичната нощ, е установило разследването дотук. В нощта на 23 ноември автобусът е изгорял напълно, но не четирите туби с бензин, които е превозвал шофьорът, са причината за това, защото те са останали непокътнати.

Мантинелата е затиснала вратата, пред която са се скупчили пътниците в отчаян опит да излязат.

„Това е една огромна трагедия, която ще остане в съзнанието ми. Безпрецедентен случай. Без аналог в историята. Така беше определен този казус. Огледът продължи повече от 24 часа. Той започна по тъмно и завърши по тъмно. Главният прокурор възложи разследването на екип от следователи от НСлС, които работиха неуморно под надзора на Окръжна прокуратура – Перник“, разказа говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ.

По делото са работили 6 следователи и трима прокурори, а в рамките само на 10 дни е приключило събирането на доказателства. По думите на Милева прецедент е и подходът на прокуратурата да върне телата на загиналите със самолет.

„Наведнъж бяха върнати и всички оцелели вещи, като всяка една от вещите беше запечатана поотделно. Бяха направени 45 аутопсии. От всеки беше иззет биологичен материал, от който беше извлечен ДНК-профил. С молба за правна помощ до съдебните власти в Република Северна Македония бяха издирени и установени наследниците на пострадалите, от които също беше иззет ДНК-профил“, каза тя.

За 7 дни е направен сравнителен анализ между ДНК-профилите на загиналите и ДНК-профилите на техните близки и така жертвите са идентифицирани. Назначена е комплексна пожаро-техническа експертиза, както и съдебно-медицинска експертиза, която да установи причината за смъртта на пътниците.

„Беше установено, че голяма част от тях са починали от задушаване от пожара и термичен шок. Тук имаме настъпили 2 събития – ПТП и пожар. В следствие на катастрофата възниква пожар. От заключението на назначената по делото експертиза се установи, че шофьорът е управлявал с несъобразена и висока скорост, в следствие на което е загубил контрол от управляваното от него превозно средство. Колегите работиха и по версията за терористичен акт. Беше назначена и химическа експертиза, но категорично не беше установено наличието на взривни вещества. Македонските власти оказаха пълно съдействие при разследването на този трагичен случай. Ние с тях поддържаме много добри приятелски и колегиални отношения. Тук е мястото да благодаря и на органите на МВР и пожарникарите, които оказаха пълно съдействие на разследването. За скорошното приключване на делото главният прокурор награди следователите и съдебните лекари, които работеха по случая“, обясни Сийка Милева.

Към момента досъдебното производство е спряно, тъй като е изготвена втора молба за правна помощ до македонските разследващи. Те трябва да разпитат в качеството на свидетели оцелелите от катастрофата, както и наследниците на пострадалите.

„Същите трябва да бъдат запознати с правата и задълженията им по българския наказателен процес и дали желаят да им бъдат предявени материалите от разследването, както и да бъдат и информирани за хода на наказателното производство“, добави още Милева.

По това наказателно производство в България са разпитани около 30 свидетели, които шофьорът на автобуса, оцелелите пътници, както и очевидци. Сега на ход е Прокуратурата на Северна Македония.

Свързани публикации

None found